Rijnland, een streek bol van variatie

  • Boeken, kaarten en gidsenJust published:

KEUKENHOF: VAN KEUKENDUIN TOT LENTETUIN
The History of the Keukenhof

Maarten Timmer & Arie Dwarswaard

Keukenhof? That’s the place to see spring blossom. The park is unique, world famous, and has been one of the most popular destinations in the Netherlands for sixty years now.

This book describes the long and interesting history of this institution. Every possible aspect of its colourful history is scrutinously described, thus giving a balanced, complete and most interesting account. Many original illustrations and documents are illustrating this unique story, printed in full colour.

ISBN: 978 90 6194 501 7
Size: 29.5 x 24.5 cm
Binding: Cloth with full colour dustjacket
Illustration: With 250 full colour illustrations
Pages: 448 pp.
Price:€ 29,50

In Dutch, with English summaries.
HES & DE GRAAF Publishers

 

'Bloembollen in Holland 1860-1919'
De ontwikkeling van bloembollensector met een doorkijk naar de 21ste eeuw.

In 1860 werd de Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (nu KAVB) opgericht en daarmee was het begin van de moderne bloembollensector een feit. Maarten Timmer geeft in dit boek een gedetailleerde beschrijving van alle aspecten van de ontwikkeling van de bloembollensector waarbij, naast economische, institutionele en juridische onderwerpen ook veel anekdotes en persoonlijke voorvallen de revue passeren.  Als een leidraad loopt het leven van drie generaties Krelage door het boek. E.H. Krelage (1786-1855), J.H. Krelage (1824-1901) en E.H. Krelage (1869-1956), die onlosmakelijk verbonden zijn met de geschiedenis van de bloembollensector en die voor een belangrijk gedeelte de kaders hebben bepaald waarbinnen de sector nog altijd functioneert. Ook wordt aandacht besteed aan de bloembollen zelf waardoor een breed, maar vooral compleet beeld ontstaat van de gehele sector. Met dit boek is er voor het eerst een integrale geschiedenis van de moderne bloembollensector beschikbaar, daar waar er voorheen slechts minimaal aan werd gerefereerd in meer algemene geschiedenissen van de Nederlandse tuin- en landbouw. Het  is ook een welkome aanvulling op het  bekende standaardwerk van E.H. Krelage uit 1946 (Drie eeuwen bloembollenexport).
Een rijk gedocumenteerd en geïllustreerd boek over de periode waarin de moderne bloembollensector zich vormde, een sector die tot de dag van vandaag  zorg draagt voor een van Nederlands bekendste producten. Gebonden, 22,5 x 29,5 cm. 352 pagina's. Met 86 illustraties waarvan 16 pagina's in kleur. ISBN 978 90 6194 210 8. uitgave
hesdegraafVerkoopprijs: € 75,-. 


Noordwijk, een kleurrijke plaats!

Zelfs de meest ingeburgerde Noordwijker zal zich verbazen bij het inzien van dit prachtige fotoboek over de ongelooflijke hoeveelheid kleurrijke plekjes, letterlijk en figuurlijk, die Noordwijk-Binnen en Noordwijk aan Zee te bieden hebben. Het geeft een overzichtelijk en bijna compleet beeld van het dorp vanaf 2006. Luchtfoto's van verschillende straten, woonwijken, Estec, Noordwijkse Golfclub en opnamen van historische panden, mensen, strand, zee, duinen, natuur, bloemen, dieren, bollenvelden, kunst, cultuur, sport, evenementen, hotels en bedrijventerreinen.

Iets minder dan 500 foto's illustreren de veelzijdigheid van de mooiste badplaats aan de Nederlandse Noordzeekust. Diverse fotografen werkten mee aan het boek en vanuit hun verschillende ideeen en specialisaties is een zeer gevarieerde beeldvorming ontstaan. Martha Baalbergen (Boekhandel van der Meer) en John Asselbergs (ontwerpbureau ArtNoordwijk) namen het initiatief voor het maken en samenstellen van het boek. Noordwijk, een kleurrijke plaats mag bij geen enkele liefhebber van Noordwijk ontbreken op de leestafel of in de boekenkast.
Het boek beslaat 128 pagina's op het formaat 27 x 27 centimeter, gebonden in een luxe hardcover band en is verkrijgbaar in de boekhandel voor € 25,00. De fotobijschriften, waar nodig, zijn in het Nederlands en Engels.

 

Boek ‘Blauwe ader van de Bollenstreek’
350 jaar Haarlemmertrekvaart – Leidsevaart 1657-2007

In 2007 was het 350 jaar geleden dat de trekvaart tussen Haarlem en Leiden werd gegraven. Ter gelegenheid daarvan is het jubileumboek "Blauwe ader van de Bollenstreek, 350 jaar Haarlemmertrekvaart – Leidsevaart" geschreven.

Jubileumboek

Het jubileumboek is tot stand gekomen op initiatief van het Provinciaal Historisch Centrum Zuid-Holland van het Erfgoedhuis Zuid-Holland en het CultuurHistorisch Genootschap Duin- en Bollenstreek. Zeven auteurs belichten diverse aspecten van de Trekvaart. Gerard van Kesteren schetst de vaart als onderdeel van het trekvaartennetwerk dat vanaf de zeventiende eeuw als een eerste openbaar vervoersysteem in Nederland tot stand kwam en Jan Beenakker geeft een beeld van de aanleg, het gebruik en het beheer. Carly Misset beschrijft een ‘literaire trekvaarttocht’ en Marca Bultink gaat in op ‘wonen en werken langs de trekvaart’. Miep Smitsloo-De Graaff geeft een schets van het Leidse Tolhuis te Oegstgeest en Iman Zorge vestigt de aandacht op ‘natuur, milieu en ecologie’. Reisauteur Karin Evers neemt de lezer mee in een boottochtje door de vaart anno nu. Tenslotte wordt ingegaan op een hopelijk mooie toekomst voor de vaart.

Het boek is geschreven onder redactie van Roel Pots, Johan Knoester, Arjen Amsen, Carly Misset en Marca Bultink, die ook de eindredactie voor haar rekening nam. De beeldredactie werd verzorgd door Wim Bosch, Liesbeth Brouwer, Reg van Dommelen, Marca Bultink en Johan Knoester. Het boek is uitgegeven door uitgeverij Primavera Pers in Leiden. Het telt 160 pagina’s en bevat circa 200 illustraties in kleur. Het boek kost € 19,50 en is verkrijgbaar in de boekhandel en via internet

‘Tussen Tol en Trekvaart’
350 jaar het monument, de mensen en het water

‘Tussen Tol en Trekvaart’ beschrijft de historie over de nu 350 jaar oude, belangrijkste verbindingsroute tussen Haarlem en Leiden en het even oude Tolhuis bij Leiden. Hoofdstukken over de verschijnselen tol en trekschuit gaan diep op het verleden in.De historie wordt gelardeerd door persoonlijke verhalen van mensen die ‘iets’ met het karakteristieke Tolhuis hebben of er hun voetsporen hebben liggen. De lezer wordt in vogelvlucht meegenomen door de crisisjaren dertig, via de Tweede Wereldoorlog naar de opbouwende jaren zestig en de ‘decadente’ jaren zeventig. Verhalen in perspectief van gebeurtenissen uit die tijd. Nu zijn ze er nog: de 92-jarige Rijnsburgse die als elfjarig (!) meisje in het Tolhuis ‘diende’, en de dochters van de laatste tolgaarder, die als kinderen de benen uit het lijf renden om de tolcenten binnen te halen. Het jongetje, dat geëvacueerd werd en als enige uit het gezin in het Tolhuis werd ondergebracht.

‘Tussen Tol en Trekvaart’ is een veelzijdig, prachtig uitgevoerd, ‘bewaarboek’ geworden.
Er staan ca. 125 deels unieke, nooit eerder afgedrukte (historische) illustraties in, waar mogelijk in kleur. 136 pag., 170 gr.papier, harde kaft. prijs € 24,95. Het boek is te koop bij verschillende boekhandelaren in Leiden, Oegstgeest, Voorhout, Lisse en Haarlem.


 graden
°C