Rijnland, een streek bol van variatie
- Stadswandelingen Leiden-

In Leiden zijn er vele stadswandelingen te maken onder leiding van een gids. Daarvoor kan men zich individueel aanmelden. Maar voor groepen is het ook mogelijk een speciale wandeling rond een bepaald thema samen te stellen. Enkele voorbeelden:

Themawandeling 'In Leiden zag Rembrandt het licht' 
Een unieke kans om kennis te maken met de jonge jaren en de stad van de meest bekende Leidenaar, Rembrandt van Rijn.

Onder deskundige  leiding van mevrouw drs. Ingrid Moerman, historica en tot voor kort conservatrice van Stedelijk Museum De Lakenhal, brengt u eerst een bezoek aan een van drie Rembrandt-tentoonstellingen die hier gehouden worden.
Na het bezoek aan De Lakenhal en eventueel een lunch, maakt u een stadswandeling in de voetsporen van de jonge Rembrandt. Veel uit zijn tijd is in de historische binnenstad nog terug te vinden. Waar is hij geboren, welke routes moet hij regelmatig hebben gelopen, waar heeft hij op school gezeten, waar woonden zijn ouders? Kortom, Leiden uit de tijd van Rembrandt, de Gouden Eeuw , verkennen.
Deze stadswandeling is geschikt voor groepen van maximaal 15 personen. inlichtingen en reserveringen Mevr. drs. I. Moerman, tel. 071-514 6372

Literaire Themawandeling
Leiden is de stad van o.a. Bilderdijk, Biesheuvel, Hildebrand, Maarten 't Hart en Piet Paaltjes. Een uitstekende basis voor een literaire stadswandeling.

Na een korte historische inleiding wordt gewandeld naar het Rapenburg, waar veel hoogleraren, maar ook veel beroemde auteurs hebben gewoond. De wandeling voert langs voormalige woonhuizen van Jan en Annie Romein, Descartes, Bilderdijk, Kneppelhout (beter bekend als Klikspaan) en Jean Luzac, oprichter van de Gazette de Leyde.
Door de pittoreske Pieterswijk met herinneringen aan bekende Leidse drukkers en schrijvers, gaat de wandeling naar de Breestraat. Ook daar herinneren gevelstenen en inscripties aan het literaire verleden. Na de lunch in het Koetshuis bij de Burcht, vervolgen we de wandeling langs de Nieuwe Rijn en Hogewoerd, met herinneringen aan Piet Paaltjes, pseudoniem voor Francois Haverschmidt. Via de Garenmarkt, waar Thorbecke zijn rechtskundige werken schreef, over het Rapenburg en Kort Rapenburg, krijgt u vervolgens een prachtig uitzicht op het Galgewater waarover Nicolaas Beets dichtte. Ten slotte eindigt de wandeling bij Molen de Valk, beschreven in Avondwandeling van Maarten 't Hart.

Deze stadswandeling is geschikt voor groepen van maximaal 15 personen. inlichtingen en reserveringen Mevr. drs. I. Moerman, tel. 071-514 6372

Andere thema's waaraan u kunt denken zijn:
* Gruwelijcke Practijcken (recht en slecht in het verleden van de stad)
* De weg de vrijheid (betreffende Beleg en Ontzet van Leiden en Pilgrim Fathers)
* Hofjeswandeling
* Jugendstilwandeling
* Muurgedichten
* Piet Paaltjeswandeling
* In het voetspoor van Wolkers

 

 


 graden
°C