Rijnland, een streek bol van variatie



Laatste nieuws

vorige | 1 2 | volgende


20-01-2019
28e Internationale Vliegsportbeurs
Op zondag 27 januari a.s. wordt bij Dekker ( tennishallen) in Warmond weer de Nederlandse vliegsportbeurs voor deltavliegen en paragliding gehouden.

Deze sporten zijn inmiddels enorm populair, met name langs onze kust zoals bijvoorbeeld bij Langevelderslag.

Ook zijn er 2 stands ter promotie van het ultra-light vliegen met kleine vliegtuigen!

De Nederlandse vliegsportbeurs voor deltavliegen en paragliding wordt voor de 28e keer gehouden en is daarmee inmiddels de op 2 na grootste beurs in Europa op dit gebied.

Wie veilig wil kennismaken krijgt de gelegenheid om in een hydraulische simulator het echte vlieggevoel te ervaren onder een deltavleugel, maar ook kunnen bezoekers in een zitharnas voor een paraglider dit ontdekken.

Er staan vele vliegscholen waar cursussen voor beginners en gevorderden geboekt kunnen worden, maar waar bezoekers ook een passagiersvlucht kunnen boeken om het fascinerende gevoel van het zweven boven de duinen of in de bergen te kunnen ervaren.
 



15-01-2019
OEGST!Live op 31 januari a.s.
Dat Oegstgeest een prachtig dorp is, hoeven we u waarschijnlijk niet te vertellen. De Oegstgeestenaren zijn trots op hun dorp. Maar wat maakt Oegstgeest nou zo mooi? Tijdens “OEGST!Live” op donderdagavond 31 januari aanstaande, geven verschillende organisaties een kijkje achter hun schermen en op welke impact zij hebben op Oegstgeest. De avond, voor en door Oegstgeest, vindt plaats in het Dorpscentrum aan de Lijtweg 9. De organisatie van deze avond is een samenwerking tussen Rabobank, Dorpsmarketing Oegstgeest en Cultuurfonds Oegstgeest. Ontvangst is vanaf 19.30 uur, om 20.00 uur begint het programma. De avond eindigt om 21.30 uur met een borrel.  

lees verder ...



12-01-2019
Ruim 10.000 bezoekers Young Rembrandt Studio
Eind 2018 ontving de Young Rembrandt Studio aan de Langebrug 89 haar 10.000e bezoeker! Steeds meer bezoekers weten dit pareltje te vinden en de teller staat inmiddels al op meer dan 11.000! Ruim 33% van de bezoekers komt uit het buitenland (België, UK en Duitsland). Ben jij al geweest?



27-11-2018
na Wolkers nu ook Boerhaave
Na de succesvolle Wolkersweken in 2017 zal de Stichting Dorpsmarketing Oegstgeest volgend jaar opnieuw een beroemde Oegstgeestenaar in het middelpunt zetten. De 350-ste geboortedag van Herman Boerhaave wordt aangegrepen voor uiteenlopende activiteiten. Zo zal een aantal hotels een Boerhaavearrangement aanbieden in samenwerking met het Boerhaavemuseum en de Hortus in Leiden. Het Boerhaavejaar startte al in juni dit jaar met de Open Monumentendag Special rond kasteel Oud-Poelgeest en de start van de Boerhaavefietsroute.  

lees verder ...



28-10-2018
In de voetsporen van de Leidse Pilgrims
Tijdens de Stadsconferentie op 15 oktober is de nieuwe Pilgrim wandeling gepresenteerd. De eerste uitgave in een reeks van nieuw vormgegeven stadswandelingen.
De historische wandeling door Leiden is geïllustreerd met achtergrondverhalen en talloze anekdotes. Treed in de voetsporen van de Pilgrims en ontdek de verrassende herkomst van gewoonten en gebruiken die zij 400 jaar geleden vanuit Leiden meenamen.
 



10-10-2018
Internationale tentoonstelling over goden van Egypte
De mystieke godenwereld van de oude Egyptenaren komt dit najaar, vanaf 12 oktober, tot leven in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Voor de tentoonstelling ‘Goden van Egypte’ komen meer dan vijfhonderd imposante beelden van goden en godinnen, magische papyri, gouden sieraden en rijk beschilderde mummiekisten bij elkaar, uit binnen- en buitenlandse musea, waaronder het British Museum, het Louvre en het Egyptisch Museum van Turijn. Nooit eerder was een tentoonstelling van een dergelijke omvang geheel gewijd aan het Oudegyptische godenrijk. ‘Goden van Egypte’ is te zien tot en met 31 maart 2019.

lees verder ...



30-09-2018
OV-museumlijn 10 voor Leiden
Leiden is een nieuwe buslijn rijker: OV-museumlijn 10. De lijn verbindt de musea op het Leiden Bio Science Park met de binnenstad van Leiden en de daar gevestigde musea, horeca en winkels. De lijn is een initiatief van de Gemeente Leiden, Provincie Zuid-Holland en Arriva.  

lees verder ...



05-09-2018
Historische Gele en Blauwe trams op Monumentendag
Tijdens Open Monumentendag zaterdag 8 september zullen traditioneel weer historische trams rijden door Den Haag. Dit keer zal het onder meer gaan om een zogenaamde Buitenlijner (gele tram) en een Blauwe Leidse stadstram Deze ritten worden georganiseerd door het Haags Openbaar Vervoermuseum.
Deze wordt georganiseerd door het HOVM. Gister ontvingen wij de volgende informatie:

Voor u zullen kunnen meerijden in de Gele trams HTM 36, HTM 57, HTM 58, HTM 265 en Blauwe NZH A327.

 

lees verder ...



05-09-2018
Unieke laat-Romeinse Vogelschaal onthuld
In het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) is een unieke archeologische topvondst onthuld. Het betreft een vogelschaal uit de laat-Romeinse tijd, die vermoedelijk rond het jaar 330 begraven is. De schaal werd in 2016 gevonden tijdens werkzaamheden ten behoeve van de herontwikkeling van het glastuinbouwgebied in de gemeente Rijnsburg. Het is voor het eerst dat een zeldzame schaal van dit type in Nederland aangetroffen is.  

lees verder ...



02-09-2018
expositie Openbaar vervoer
Onder het genot van een kopje koffie kunt u de expositie Openbaar vervoer in de Bollenstreek
bezichtigen; foto’s van ‘oud Sassem’ bekijken, vragen stellen, oude bekenden ontmoeten en behulpzaam zijn bij het aanvullen en verbeteren van vastgelegde informatie

Donderdag 6-13-20-27 september, Sassenheim

lees verder ...



29-08-2018
Varen naar Lusthof de Haeck
Stap aan boord! Weinig natuurgebieden zijn zo gevarieerd als Lusthof de Haeck in Nieuwkoop: weelderige bomen en struiken en dan weer kleine plassen met dotterbloemen en waterlelies.
Vaar door smalle slootjes en kleine poelen en waan je in een waar sprookjesbos.

Foto: Natuurmonumenten – Jan Kriek
 

lees verder ...



13-08-2018
Keukenhofbosch weer open!
De afgelopen weken is een buizerd-paartje druk doende geweest met kraamverzorgingsactiviteiten. Inmiddels zijn de jongen groot gebracht én uitgevlogen. Voor Stichting het Zuid-Hollands Landschap hét moment om het Keukenhofbosch weer volledig te open te stellen voor bezoekers!

lees verder ...



24-07-2018
Fiets- en wandelroute Herman Boerhaave
Deze nieuwe route toont u verschillende historische locaties uit het leven van Herman Boerhaave. U fietst als het ware door zijn leven, al is dit niet altijd in chronologische volgorde om te voorkomen dat u kriskras door de regio fietst.

Startpunt: Landgoed Oud Poelgeest te Oegstgeest
 

lees verder ...



21-07-2018
Vaarexcursies Nieuwkoopse Plassen
Vanaf het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten aan de Nieuwkoopse Plassen worden deze zomer weer regelmatig vaarexcursies georganiseerd voor jong en oud. Oude tijden herleven of ga op zoek naar waterdiertjes. Maak kennis met oer-Hollands laagveengebied of geniet van de zonsondergang in een kano.

Foto: G. Bakker
 

lees verder ...



24-06-2018
Nieuwe kijk op Julius Caesar
De wereldberoemde veldheer Julius Caesar was qua overwinningen en uiterlijk minder heroïsch dan gedacht: Caesar was kalig, had als gevolg van problemen bij zijn geboorte een schedelafwijking en leed waarschijnlijk bij Maastricht zijn grootste nederlaag. Dat blijkt uit nieuw onderzoek, dat erop wijst dat hij een belangrijk deel van zijn Gallische Oorlog in de Lage Landen voerde. Archeoloog Tom Buijtendorp deed die bevindingen tijdens zijn onderzoek naar de rol van Caesar in de Lage Landen, waar de aanwijzingen voor zijn aanwezigheid zich opstapelen. Archeoloog en fysisch antropoloog Maja d’Hollosy maakte op basis van Buijtendorps werk en oa. een marmeren Caesarbuste uit de museumcollectie een ‘nieuw’ gezicht voor Caesar. Dat is de komende maanden gratis te zien in de centrale hal van het museum. Buijtendorps boek ‘Caesar in de Lage Landen’ is te koop vanaf 26 juni .

lees verder ...



06-06-2018
unieke en permanente buitenexpositie Max Liebermann in Noordwijk
Op maar liefst 23 punten in Noordwijk zijn grote replica’s tentoongesteld van deze bekende Duitse impressionistische schilder. De weersbestendige replica’s bevatten afbeeldingen van locaties die Liebermann zo’n 100 jaar geleden in Noordwijk heeft geschilderd. De buitenexpositie is via een wandel- of fietsroute van ongeveer 10 kilometer te verkennen.  

lees verder ...



11-05-2018
‘Al 200 jaar van nu’
‘Al 200 jaar van nu’ is een verrassend verhaal over tweehonderd jaar Rijksmuseum van Oudheden. Bezoekers wandelen door twee eeuwen museumgeschiedenis en zien talrijke voorbeelden uit de collectie die daar een rol bij speelden, tegen de achtergrond van gebeurtenissen in de geschiedenis. Van de stichting van het museum door koning Willem I in 1818 tot woelige oorlogsjaren en wederopbouw tot wereldfaam. Al tweehonderd jaar zijn archeologie en oudheden onlosmakelijk verbonden met het Leidse museum en de verhalen daarover zijn immer actueel. De expositie is een van de activiteiten waarmee het museum in 2018 zijn 200-jarig bestaan viert.
t/m 2 september 2018.
 



09-05-2018
‘Beelden in Leiden’ vanaf 17 mei in Rijksmuseum van Oudheden
Acht talentvolle jonge kunstenaars exposeren vanaf 17 mei hun werk in het Rijksmuseum van Oudheden onder de titel ‘Concepts of Time’, als onderdeel van de jaarlijkse openlucht-beeldententoonstelling op de Hooglandse Kerkgracht in Leiden. Stichting Beelden in Leiden biedt daarmee een podium aan talentvolle jonge beeldhouwers.
‘Concepts of Time’, de overkoepelende titel van deze zevende editie, staat in het teken van geschiedenis. Een mooie aanleiding om hedendaagse beeldhouwkunst te tonen in het Rijksmuseum van Oudheden dat dit jaar zijn tweehonderdjarig bestaan viert onder het motto Al 200 jaar van nu. De expositie in het Rijksmuseum van Oudheden toont verrassend en zeer uiteenlopend werk, van keramiek tot video-installatie, geïnspireerd door het verleden en de eeuwenoude museumcollectie. De kunstwerken zijn te zien tot en met 9 september 2018.
Foto Camille Smeets: Poortwachter
 

lees verder ...



30-04-2018
STRIPBOEK OVER ATLANTIKWALL
De bouw van de Atlantikwall heeft voor de kustbewoners in Zuid-Holland dramatische gevolgen. De duinen, het strand en de boulevards worden verboden gebied. Duizenden huizen worden gesloopt en de bewoners moeten elders een goed heenkomen zoeken. Nu is er een stripboek dat deze periode pijnlijk duidelijk voor het voetlicht brengt. Anderhalf jaar is er aan gewerkt. De samenwerking tussen Atlantikwall-kenner Jeroen Rijpsma en striptekenaar Hennie Vaessen heeft geleid tot een mooi en kleurrijk resultaat.
Hennie Vaessen heeft zijn sporen verdiend met het verstrippen van historische gebeurtenissen zoals "De Slag om Arnhem" en de “Strijd om de Grebbeberg”. Atlantikwall-kenner en auteur Jeroen Rijpsma, opgegroeid in Oostvoorne, heeft Hennie inhoudelijk ondersteund en het nawoord geschreven.
 

lees verder ...



30-04-2018
Satelliet testcentrum van ESA-ESTEC weer geopend voor Space Expo bezoekers
Na vijf jaar is het testcentrum van ESA-ESTEC weer geopend voor bezoekers van Space Expo. Vanaf zaterdag 28 april a.s. organiseert het ruimtevaartmuseum in Noordwijk op zaterdagen, zondagen én op de meeste feestdagen excursies met de Space Train naar het grootste satelliet testcentrum van Europa.

lees verder ...


vorige | 1 2 | volgende


 graden
°C