Rijnland, een streek bol van variatie




Restaurant The Bishop, klassiekers met een edge

08-01-2016

Na een periode van zes weken waarin de puntjes op de i werden gezet, opende The Bishop in Leiden officieel haar deuren. Een plek waar je zowel je partner, je vrienden, als zakenrelaties in een ongedwongen ambiance mee naar toe kunt nemen. Dat is wat gastheer en mede-eigenaar Mello de Witte voor ogen heeft. Als de deur van het historische pand aan de Middelweg 7 openzwaait, verraadt het entreegordijn nog niets. Schuin tegenover de imposante deuren van de protestantse Hooglandse Kerk huist een nieuw restaurant. In London zou je dit wellicht een ‘Gastropub’ noemen en in Parijs ‘Bistronomique’. In Leiden heet het The Bishop.


Open keuken
Achter het entreegordijn wordt meteen duidelijk bij wie je hier op bezoek bent. Vanuit de open keuken vóór in de zaak ontfermen chef Rik Thesing en sous-chef William Hogenelst zich over de gerechten. Rik Thesing was eerder werkzaam bij sterrenrestaurants De Bokkedoorns en Ron Blaauw. Even verderop nodigt het bargedeelte uit voor een borrel met bites of een aperitief. Het merendeel van de 60 zitplaatsen bevindt zich op de eerste etage, te bereiken via een monumentale houten trap.  

Tijdloos én hedendaags
De gietijzeren pilaren, ooit pronkstukken van een bisschoppelijke nijverheidsschool en de monumentale balkenconstructie in de nok zijn blikvangers. Hedendaagse details als de glazen balustrade, de messing spijlen en de subtiel aangebrachte verlichting laten gasten elke hoek van dit historische pand ontdekken. ‘We willen gasten zich hier onderdeel laten voelen van het geheel’, legt Mello de Witte uit. ‘Geen opsmuk waardoor zij in een keurslijf worden gedrongen. Wel de warmte en gezelligheid van een avondje uit. Een plek waar je ook binnen kan lopen voor een mooie whiskey of een goed glas wijn, waar je een stoel aanschuift bij bekenden.  Maar bovenal een plek waar je goed kunt eten.’
De menukaart bevat internationale klassiekers met een edge, waar gasten het seizoen in zullen herkennen. En omdat hier een goed glas wijn bij behoort, worden er 15 wijnen ook per glas geschonken.

Josper grill

The Bishop biedt de keuze uit á la carte of een drie of vier-gangen chef’s menu. In de open keuken speelt de Josper grilloven een belangrijke rol in de bereiding. Het zorgt voor de diepe smaken waarmee chef Rik Thesing zijn gasten graag verrast. Op de kaart prijken onder andere Livar procureur met een venkelsaucijs en hete bliksem, Tarbot met Le Puy linzen en beurre noisette, Parelgort met verse truffel en eidooier. Maar ook een 300 grams rib-eye met potato wedges en zeebaarsfilet met aardpeer. Voor het drie-gangen Chef’s Menu betalen de gasten € 34,50, voor het vier-gangen Chef’s Menu € 44,50. Een keuze van de kaart ligt qua prijsstelling hoger. De prijs van een hoofdgerecht ligt gemiddeld op € 24,-.

Locatie
The Bishop is alleen gesloten op dinsdag. Alle andere dagen is The Bishop geopend vanaf 17.00 uur. Het restaurant is gevestigd op Middelweg 7, grenzend aan het Hooglandse Kerkplein, in het hart van Leiden.

 


< terug


 graden
°C